Fakültemiz 17. Dönem Mezunlarını Verdi

Fakültemiz mezuniyet töreninde 181 genç hekimimiz yemin ederek sağlık ordusuna katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından üniversitemiz akademik ve idari personelinden oluşan “Siyah Giyenler” topluluğunun halk dansları gösterisi ile başlayan 17. Dönem mezuniyet töreninin açılış konuşmasını, dönem birincisi Dr. Meryem Büşra Aydoğan yaptı.

Tıp eğitimine, “Önce, zarar verme!” ilkesini öğrenerek başladıklarını söyleyen Aydoğan, diplomadan önce insanlığın kazanılmasını öğrenmenin AFSÜ’deki eğitim hayatları boyunca elde ettikleri önemli kazanımlar arasında olduğunu belirterek, “Hekimlik şuurunu bize kazandıran, bize mesleğimizin önemini aşılayan, iyi birer hekim olarak yetişmemize katkı sağlayan bütün hocalarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Fakülte mezuniyetinin eğitim hayatlarının bittiği anlamına gelmediğini ifade ederek “Hocalarımızdan aldığımız meşaleyi daha ileri taşıyıp insanlığın hizmetine sunmak en önemli gayemiz olmalıdır.” diyen Aydoğan, gerçek anlamda iyi bir hekimin, her daim çalışarak kendini geliştirmek ve yenilemek durumunda olduğunu kaydetti.

Sağlıkta şiddet olaylarının kendilerini kaygılandırdığını dile getiren Aydoğan, Filistin’de yaşananlara da yer verdiği konuşmasında şunları söyledi: “Bombalara rağmen canlara şifa olmaya çalışan, bu uğurda yüzlercesi şehit olan Filistin’deki meslektaşlarımızı saygıyla ve rahmetle anıyorum. ‘Tarihi Allah yazar; biz sadece nerede duracağımıza karar veririz’ diyerek mazlum Filistinlilerin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyorum. Laftan değil sadece güçten anlayan İsrail’in soykırımına karşı en kısa sürede yalnızca kınamak yerine icraata geçilmesini temenni ediyorum. Yalnızca Filistin’e değil Doğu Türkistan’daki zulme de sessiz kalınmaması gerektiğine dikkat çekmek istiyorum.”

Hekimin Ustalığı, Bilgisinden Ziyade Bilgeliğinden Ötürüdür

Dönem Birincisi Aydoğan’ın, bütün mezunlar adına, eğitimleri süresince kendilerine rehberlik eden, bilgi ve deneyimlerini paylaşarak hedeflerini şekillendiren hocalarına ve ailelerine teşekkür ederek tamamladığı konuşmasının ardından kürsüye, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necip Becit geldi. 17. Dönem Mezuniyet Töreni ile sağlık ordusuna 181’i bu sene olmak üzere şimdiye kadar toplam 1803 hekim ve 576 uzman hekim kazandırmış olmaktan mutluluk duyduklarını belirten Prof. Dr. Becit, 173 öğretim üyesi, 1288 tıp ve 404 tıpta uzmanlık öğrencisi ile eğitim ve sağlık hizmet sunumunu sürdürdüklerini kaydetti.

Mezunlara seslenen Prof. Dr. Becit şunları söyledi: “Zorlu eğitimi tamamlayıp hekimlik mesleğine adım atmış bulunuyorsunuz. Bu mesleği icra etmek her yiğidin harcı değildir. Beyaz önlük giymek; bir kimlik edinmektir. Sizlerden beklentim, elde ettiğiniz bilgi ve deneyimleri insanlığın iyiliği için kullanmanızdır. Bilgi ve sevgiyle donanmış olarak, hastalarınıza umut olun. Hekimin ustalığı, bilgisinden ziyade bilgeliğinden ötürüdür düsturunu daima hatırlayın.”

Gelecekte Hekimlere ve Sağlık Çalışanlarına Daha Çok İhtiyaç Duyulacak

Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş konuşmasına sağlık hizmetlerine yönelik taleplerin artışı ve alanda yaşanan gelişmelere bağlı olarak tıbbi hizmetlerin, küresel ölçekte muazzam bir dönüşüm geçirdiğini söyleyerek başladı.

Literatürde yaklaşık 10,000 tanımlı hastalık bulunduğuna, küresel ölçekte göçler ve demografik hareketlere bağlı olarak hastalık ve hasta sayılarının arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Okumuş, “Türkiye’de de yaşlanan nüfus, çarpık kentleşme ve benzeri toplumsal sorunlarla birlikte sağlık hizmetlerine yönelik talep her geçen gün artmaktadır. Mevcut tablo gelecekte hekimlere ve sağlık çalışanlarına daha çok ihtiyaç duyulacağını göstermektedir.” diye konuştu.

Sağlığın; kişiselleştirilmiş ilaç, önleyici tıp, gen terapisi, yapay zekâ, uzaktan gözlem ve takip gibi birçok yeni olgunun etkisiyle dönüşmeye devam ettiği bir ortamda, sağlık hizmetlerinin sunumunda insanlığı muazzam fırsatların beklediğini ifade eden Prof. Dr. Okumuş, hekimlik ve diğer sağlık mesleklerinin, önemli mesleklerden olmaya devam edeceğini söyledi.

Sağlık Hizmetlerinin Sunumunda Yeni Akılcı Çözümlerin Geliştirilmesi Gerektiği Açıktır

Prof. Dr. Okumuş sözlerini şöyle sürdürdü: “Kısaca özetlemeye çalıştığım bütün bu tabloyu ve bir günün 24 saatten ibaret olup hekimlerin fiziksel çalışma kapasitelerinin sınırlılığını da göz önünde bulundurduğumuzda, sağlık hizmetlerinin sunumunda yeni akılcı çözümlerin geliştirilmesi gerektiği açıktır ve bu bağlamda çok geçmeden çalışmalara başlanması gerekmektedir.

Bütün güncel gelişmelere karşın yüzyıllar geçse de değişmeyecek olan temel tıp etiği ilkelerini de göz ardı etmemiz elbette ki mümkün değildir. Bu ilkeler arasında; mahremiyet, zarar vermeme, adalet, hastaların özerkliğine saygı ve yararlılık ilk akla gelenlerdir. Buna karşılık, temel görevi hastalara sağlık hizmeti sunmak olan, eğitim hayatından meslek hayatı sürecine kadar, inanılmaz bir özveri ve fedakârlıkla çalışan hekimlerimize ve tüm sağlık çalışanlarımıza karşı halen devam etmekte olan şiddet olaylarının da artık son bulmasını diliyoruz.”

Prof. Dr. Okumuş: “İsrail’i yönetenlere hayattalarken bu zulmün hesabı mutlaka sorulsun.”

Konuşmasında Gazze’de işlenen insanlık suçlarına da temas eden Prof. Dr. Okumuş şunları söyledi: “Bütün insanlık, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana artan bir şekilde, terör devleti İsrail’in, Filistin’deki soykırımına şahitlik etmektedir. İnanıyorum ki eğer insanlık ailesi olarak meydana gelen bu vahşetten dersler almazsak, tarih boyunca yeni Netanyahu’ların benzer barbarlıkları tekrar karşımıza çıkmaya devam edecektir. Filistin’in, geç de olsa bazı devletler tarafından tanınmasını çok anlamlı buluyorum. Temennim odur ki Filistin’de devam eden soykırım biran evvel son bulsun. İsrail’i yönetenlere hayattalarken bu zulmün hesabı mutlaka sorulsun.”

AFSÜ’nün çeşitli üniversite derecelendirme kuruluşlarının uluslararası üniversite sıralamalarında son derece başarılı ve gelecek adına umut verici sonuçlar elde etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Okumuş, “Hem mezunlarımızın bugünlere gelmesinde emeği olan değerli ailelerine hem de akademik ve idari kadromuza, özverili gayretleri ve idealist çalışmaları için teşekkür ediyorum. Sevgili mezunlarımız, yolunuz ve bahtınız açık olsun.” diyerek sözlerini tamamladı.

Vali Yiğitbaşı: “Çiçeği burnunda hekimlerimizi tebrik ediyorum.”

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı “Mesleklerini icra etmek üzere fakülte koridorlarından meslek hayatının zorlu yollarına uğurlayacağımız çiçeği burnunda hekimlerimizi tebrik ediyorum.” diyerek başladığı konuşmasında “Evlatlarını titizlikle yetiştiren ve bugünlere getiren, mezuniyetlerine kadar irili ufaklı sayısız fedakârlığı, hiçbir şeylerini esirgemeden yapan tüm anne babaları kutluyorum.” dedi.

Kurulduğu 2018 yılından bu yana gerek akademik gerek kurumsal anlamda gelişimini sürdürerek kadrosunu güçlendiren ve ülkemizin dört bir yanına sağlık çalışanları gönderen AFSÜ’yü, THE Etki Sıralaması 2024 sonuçlarına göre Türkiye’de son 10 yılda kurulan devlet üniversiteleri arasındaki birinciliğinden dolayı kutlayan Vali Yiğitbaşı, “Başarılarından ötürü başta değerli Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş’u ve bin bir emekle öğrencilerini mezun eden bütün akademisyenlerimizi tebrik ediyor, emekleri için teşekkür ediyorum.” dedi.

Dereceye girenlerin başarı belgelerinin verildiği, Dönem Birincisinin mezuniyet kütüğüne ismini çaktığı ve mezunlarımız sırayla diplomalarını hocalarının elinden aldığı tören, Hekimlik Andının okunması ve kep atma merasimiyle sona erdi.

 

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2024

Skip to content